Älä jätä huomiselle sitä, minkä voit tehdä tänään

Ärsyttävä sanonta, mutta ilmastonmuutoksen tapauksessa kovin tosi. Menetimme kansainvälisen ilmastopaneelin tutkijoiden mukaan tämän viikon maanantaina mahdollisuutemme estää ilmaston lämpeneminen yli 1,5 -asteen. Samalla en voi liikaa korostaa sitä, mihin edellisen blogini päätin – muutos ei tapahdu yhdessä yössä ja monet vuoteen 2030 tähtäävät rakenteelliset tavoitteet on saatettava matkaan mieluummin eilen mutta viimeistään tänään. Tällä viikolla asiaan on vahvasti ottanut kantaa myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres. Hän totesi, että kurssi on käännettävä ennen vuotta 2020 tai otamme riskin muutoksen ajatumisesta hallitsemattomaksi ja pysäyttämättömäksi. Guterres toteaa, että “Climate change is the defining issue of our time, and we are at a defining moment.” Elämme kohtalonhetkiä historiallisen kysymyksen äärellä.

On koko joukko asioita, joita on täysin mahdollista saattaa heti käyntiin. Tästä hyvänä esimerkkinä on tuulivoima. Suomeen on nyt rakentumassa tuulivoimaa, joka ei tarvitse yhteiskunnan tukia. Professori Peter Lund arvioi kesällä Ylelle, että tuuli voi tämän kehityksen myötä olla edullisin sähköntuotantotapa Suomessa. VTT:n tutkimuksessa uuden sukupolven tuulivoima on niin tehokasta, että sillä voitaisiin kattaa koko Suomen sähkönkulutus, kun voimalat pyörisivät myös heikolla tuulella.

Suomen sähköstä tuotettiin viime vuonna tuulella vasta noin 5 prosenttia. Ei ole mitään syytä, miksi asian pitäisi olla näin. Esimerkiksi Saksassa tuulella tuotetaan maan sähköstä 20% ja Tanskassa jopa 43 prosenttia. Ei tarvitse edes verrata näihin huippuihin todetakseen, ettei panostus tuuleen ole Suomessa riittävää. 16 EU-maata ohittaa Suomen tilastoissa samoin kuin EU:n keskiarvo, 11.6%.

Markkinaehtoisella hinnalla tuulivoimaa tulee varmasti lisääntymään ilman mitään yhteiskunnalisia toimia. Koska muutoksella kuitenkin on niin valtava kiire, tulee sen saada yhteiskunnan tuki. Tässä voivat olla apuna kunnat ja kaupungit. Tuulivoima sopii hyvin paikalliseen omistukseen, sillä kunnat omistavat monesti muutenkin oman energiantuotantonsa. Markkinaehtoisenakin tuulivoima tarvitsee pääomaa syntyäkseen. Tarvitaan siis poliittista tahtoa ohjata sijoituksia tehokkaasti tähän energiamuotoon ja varmistaa kaavoituksella, että tuotanto pääsee syntymään.

Merkittävimmät politiikkalinjaukset tehdään valtakunnan tasolla. Ilmastonmuutoksen torjunnassa on kuitenkin pitkälti kyse myös teknisistä, hyvistä ratkaisuista ja lainatakseni tunnettua vaatebrändiä ”just do it” -asenteesta. Vaikka mitä hyvää voi ja pitää tapahtua myös paikallisesti kunnissa ja kaupungeissa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.