Fortum rakentamassa uutta hiilivoimaa: nyt on korkea aika tiukalle omistajaohjaukselle

Fortum on suurin yksittäinen osakkeenomistaja Uniperissa, joka on avaamassa uutta hiilivoimalaa Saksaan.

Tähän ei ole mitään järkevää sanottavaa. Olisi lukijoiden aliarvioimista lähteä avaamaan perusteluja sille, miksi näin ei tule tehdä. Tässä ei kuitenkaan ole edes kaikki: Uniper on uhannut haastavansa Hollannin välimiesoikeuteen ja hakevansa korvauksia, mikäli maa asettaa hiilenpolttokiellon vuoden 2029 loppuun, eli samaan aikaan kuin Suomen vastaava kielto. 

Vaan ei siinäkään vielä kaikki, sillä Suomen valtio omistaa enemmistöosuuden Fortumista. Hallituksella on omistajaohjauksen kautta valtaa ja vastuuta siitä, millaisia ratkaisuja Fortum tekee. Edellinen omistajaohjausministeri Sirpa Paatero vieraili Ylen politiikkaradiossa puhumassa asiasta marraskuussa. Haastattelu oli poikkeuksellisen kiusallista kuultavaa. Hiilineutraaliuteen sitoutuneella hallituksella ei ollut minkäänlaista aikomusta puuttua siihen, että valtio-omisteinen yhtiö aktiivisesti pyrkii estämään vastaavaa kehitystä toisaalla.

Tähän on nyt mahdollista saada muutos, sillä aivan pian pitäisi tulla julki hallituksen omistajapoliittinen periaatepäätös. Olisi hienoa, että päätöksestä tulisi vahvaa ilmastotoimintaa tukeva, ja että se valmistuisi ennen Fortumin yhtiökokousta 17.3. Tuolloin on nimittäin mahdollisuus merkittäviin omistajalinjauksiin: WWF osti Fortumin osakkeen ja teki sen avulla yhtiökokoukselle esityksen yhtiöjärjestyksen muuttamisesta 1,5 -asteen polkua tukevaksi. Valtion omistus ei riitä täyteen määräysvaltaan yhtiökokouksessa, mutta on ehdoton edellytys sille, että tarvittava kahden kolmasosan enemmistö tulee täyteen.

Fortumin hallitus on ehdottanut yhtiökokoukselle, että WWF:n ehdotukseen ei suostuttaisi. Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen totesi Taloussanomille, että ”Valtio omistajana analysoi tarkasti WWF:n ehdotuksen ja Fortumin hallituksen antaman vastauksen. Emme kommentoi tätä asiaa ennen Fortumin yhtiökokousta.”

Fortum on Uniper-kauppojensa myötä yksi Euroopan saastuttavimmista yrityksistä, jo Uniperin päästöt ovat suuremmat kuin esimerkiksi Suomen päästöt. Välimiesoikeusuhkailu ja suunnitelma uuden hiilivoimalan avaamisesta osoittavat suurta piittaamattomuutta. Nyt on korkea aika tehdä 1,5 -asteen mukaista omistajaohjausta ja hyväksyä WWF:n yhtiökokousesitys.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.