Hätkähdyttävä huominen

Yle kertoo, että huomenna perjantaina julkaistaan hallituksen tilaamat selvitykset Suomen poluista hiilineutraaliuteen 2035. Ylen mukaan, tiedot päästövähennysten tarvittavasta mittakaavasta ovat yllättäneet ja hätkähdyttäneet hallituspuolueiden jäseniä, kun tietoja on esitelty heille ennakkoon. Päästövähennysten radikaalius syntyy haastatellun tutkijan mukaan erityisesti siitä, että Luken päivitetty arvio nielujen koosta on tippumassa uudessa arviossa puoleen aikaisemmin arvioidusta.

On aivan käsittämätöntä, mitä Luke on aiemmin sählännyt nielulaskelmiensa kanssa. Ympäristöjärjestöt ovat kautta linjan arvostelleet Suomen metsäpolitiikkaa ja hakkuutavoitteita kestämättömiksi. Kirjoitin kesäkuussa, miten valtavan mittaluokan virheestä on kysymys, mikäli todella annamme lisääntyvän osan metsistämme selluteollisuuden käyttöön. Toinen käsittämätön asia on, että hallituspuolueiden jäsenet todella ovat yllättyneet siitä, että hiilineutraaliuden saavuttaminen vaatii valtavasti työtä, toimenpiteitä ja muutoksia. Nyt on aivan vihoviimeinen hetki päästä kartalle siitä, miten jättimäisen mittaluokan muutosten edessä olemme. BIOS-tutkimusyksikkö on alkanut puhua ekologisesta jälleenrakennuksesta. Termi viittaa siihen, että olemme vastaavan murroksen edessä kuin sotien jälkeisen jälleenrakennuksen vuosikymmeninä. Tilanteesta selviämiseen tarvitaan laajaa yhteiskunnallista koordinaatiota ja kaikkien fokusta ja panosta. Niille, jotka edelleen väittävät että ongelmistamme olisi helppo tie ulos, haluaisin todeta Kolmannen Naisen sanoin: ”Jos se ois helppoo oisin tehnyt sen jo.” Minkä maailman tähden ihmiskunta olisi päästänyt itsensä eksistentiaalisen uhan partaalle, jos ratkaisu olisi millään muotoa yksinkertainen? 

Tuhatjoukoin tuskastuneita luonnontutkijoita on tässä kuussa kokoontunut maailmanlaajuisesti tukemaan laajaa tiedeartikkelia, jonka mukaan elämme ilmastokriisin aikaa, joka on pahenemassa nopeammin kuin monet heistäkään ovat osanneet aavistaa. Artikkelissa kirjoitetaan: ”Varmistaaksemme kestävän tulevaisuuden, meidän on muutettava elämäntapaamme – – talouden ja väestömäärän kasvu ovat tärkeimpien hiilidoksidipäästöjä lisäävien tekijöiden joukossa – – siksi tarvitsemme voimakkaita ja äärimmäisiä muutoksia talous- ja väestöpolitiikkoihin.” Tutkijat vaativat välitöntä siirtymistä uusiutuvaan energiaan, perustavanlaatuista muutosta kasvisruokavalioon, talousjärjestelmien siirtämistä pois jatkuvan taloudellisen kasvun tavoittelusta ja väestönkasvun pysäyttämistä. Valtavia muutoksia, jotka eivät todellakaan ole helppoja. Ne on kuitenkin välttämätöntä tehdä. 

Toivon huomisesta Suomelle herättävää käännekohtaa, yhtä vaikuttavaa kuin IPCC:n viimevuotisen raportin julkistus. Hallituspuoleiden jäsenten ja kaikkien muidenkin on aivan totta syytä hätkähtää, sillä se on nyt tarpeeksi nopeaan toimintaan ryhtymisen edellytys. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.