Ilmastonmuutos voi olla lapsuuden loppu

Vuoden vaihtuminen on aina otollista aikaa muutoksille, joskus suurillekin. Vanhempainvapaani vaihtui työelämään, kun aloitin viime viikolla Planin vapaaehtoistoiminnan ja kouluyhteistyön koordinaattorina.

Olen lukenut viime päivinä paljon erilaisia materiaaleja Planin toiminnasta. Yksi niistä on ”Ilmastonmuutos uhkaa tyttöjen oikeuksia” -julkaisu viime vuodelta. Se on painavaa asiaa. Ilmastonmuutoksen eteneminen uhkaa vesittää vuosikymmenten työllä saavutettuja kestävän kehityksen tuloksia. Se heikentää ruokaturvaa ja nälkäisten määrä on jälleen kääntynyt nousuun. Luonnonkatastrofien määrä on moninkertaistunut muutamassa kymmenessä vuodessa. Vaikutus lapsiin ja erityisesti tyttöihin on usein karu. Kun elämä ympärillä alkaa käydä mahdottomaksi, ei lapsuudelle jää sijaa. Esimerkiksi Mosambikissa kuivuus on ajanut perheitä surullisiin ratkaisuihin. Koulupoissaolot ovat lisääntyneet vedenhakumatkan pidennyttyä kuusituntiseksi ja lapsiavioliittojen määrän on arvioitu lisääntyvän merkittävästi maan kuivuudesta kärsivillä alueilla.

Tiedämme, että ilmastonmuutoksen vaikutukset ovat kovimmat kehitysmaissa, joissa ei ole samanlaista varautumisen mahdollisuutta kuin rikkaissa maissa on. Mutta sitä en tiennyt ennen, että vielä 90 % luonnonkatastrofeistakin tapahtuu kehitysmaissa. Tämä on häkellyttävän väärin. Plan vaatii Suomea lisäämään ilmastorahoitusta nykyisestä ja kohdistamaan sitä kehitysmaiden sopeutumistoimien tukemiseen, sillä tämä on juuri se rahoitusmuoto joka auttaa heikoimmassa asemassa olevia selviytymään ilmastokriiseistä. Lisäksi Plan, kuten muutkin Suomen kehitysjärjestöt, vaatii edelleen samaa kuin aina ennenkin: kehitysmäärärahat on viimein nostettava 0,7 %:iin. Lisäksi ilmastorahoitus on lisättävä tähän päälle. Elämme yhteisen kriisin aikaa ja meidän on kyettävä toimimaan globaalisti niin, että pidämme kaikista huolta. Lapsilla on oikeus elää elämää, jossa heillä on ruokaa syödäkseen, koulu käytävänä, turvallinen olo ja tulevaisuus. Mikä olisi tärkeämpää, enemmän rahoituksen arvoista?

Olen niin iloinen, että saan nyt alkaa tehdä työtä järjestössä, joka ottaa ilmastonmuutoksen vakavasti ja jolle kestävä kehitys on kaikki kaikessa. Jos haluat tulla myös mukaan Planin toimintaan, ole ilman muuta yhteydessä. Vapaaehtoistoimia on monenlaisia ja kerron mielelläni lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.