Joulu tuli meille tänä vuonna aikaisin

Joulu tuli meille tänä vuonna jo viime viikon sunnuntaina, kun poikamme syntyi. Suloinen pieni lapsi toi mukanaan niin paljon kaikkea uutta opittavaa ja ihmeteltävää, että blogikin jää (jäi) nyt joulutauolle.

Olen sanonut tämän jo aiemminkin, mutta minusta todella tuntuu erilaiselta kuin silloin, kun perustin blogin. IPCC:n raportista on jo kotva ja jotkut epäilivät, että aihe unohtuu alun innostuksen jälkeen. Se ei kuitenkaan ole unohtunut vaan pysyy uutisissa ja siitä nostetaan esiin uusia avauksia ja politiikkasuosituksia. Hiilinielujen kysymys on tasaisesti pinnalla ja linnanjuhlissakin oli teemana ilmasto ja ympäristö. Tämän aamun Helsingin Sanomissa pääkirjoitussivulla kirjoitettiin: ”Kun aikaperspektiivi on kymmeniä eikä satoja vuosia, jokainen alkaa ymmärtää, että kyse voi olla omana elinaikana tapahtuvista muutoksista.” Meillä ei ole varaa unohtaa, emmekä unohda.

Selvää tietysti on, että aiheen pinnalla pysyminen ei riitä. Tarvitaan sellaisen politiikan suorittamista, jota nyt suositellaan. Ensi vuosi on tähdellinen – homman on lähdettävä uudella vaihteella käyntiin niin eduskunta- ja eurovaalien jälkeen kuin myös Suomen EU-puheenjohtajuuskaudella. 

Ilmastoteeman parissa työskentelee suuri joukko fiksuja ja intohimoisia ihmisiä ja koko ajan löytyy uusia, jotka nostavat aihetta pinnalle. Tietysti elän tietynlaisessa kuplassa, kun nyt olen blogin kautta seurannut aihetta tiiviisti. Uskallan kuitenkin jo ahdistumatta jäädä tauolleni. Aihe on laajasti ja hyvin hallussa tässä maassa. Tärkeää on myös kannustaa – liityin juuri Ilmastovanhemmat -yhdistyksen kannatusjäseneksi. Sillä on sanoma niin paikallaan kuin mielestäni olla voi: ”Olemme valmiita tekemään oman osuutemme, mutta ilmastokriisin hillitsemistä ei enää voi jättää vain yksilöiden vastuulle. Jotta katastrofin pysäyttäminen olisi mahdollista, koko yhteiskuntaa täytyy muuttaa. On nykypäättäjien vastuulla pelastaa lapsillemme maailma, jossa heidän on vielä mahdollista elää turvassa, toteuttaa haaveitaan ja tulla itse vanhemmiksi.”

Kiitos kaikille lukijoille tästä vuodesta! Ensi vuonna palaan sitten erittäin merkittävää kevättä seuraamaan. Sitä ennen, toivoa ja valoa jokaisen jouluun!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.