Korona osoittaa kykymme priorisoida

Olen nähnyt viime päivinä monia analyyseja, joissa sanan ”korona” tilalle voitaisiin vaihtaa ”ilmasto” järkevästi milloin vain. Esimerkiksi Esa Mäkisen näkökulmakirjoitus torstain Helsingin Sanomissa:

”Hidastaminen vaatii kovempia toimia kuin Suomessa on tähän asti tehty. – – Nyt on aika alkaa toteuttaa kieltoja, peruutuksia, sulkemisia ja rajoituksia – – tämä haittaa omaa elämää ja vähentää mukavuutta mutta on parhaita torjuntakeinoja. – – Olisi järkevämpää toimia aiemmin kuin myöhemmin. – -Jos koronaviruksen leviäminen voitaisiin estää, kovat rajoitustoimet pitäisi aloittaa Suomessa heti.”

Näin Suomessa sitten toimittiinkin ja se todistaa erittäin tärkeän seikan – näin voidaan toimia. Teknistä estettä ei ole. Ihmisten arkeen vahvasti vaikuttaviin toimiin ryhtyminen ei ole mahdotonta. Ainoa mitä vaaditaan, on tahto priorisoida jotakin niin tärkeäksi, että se menee talouskasvun tavoittelun edelle.

Koronan kohdalla niin on tehty hengen ja terveyden vuoksi. Olisiko ilmaston kohdalla kyse mistään vähemmästä?

Toisekseen koronaan reagoiminen osoittaa, kuinka tehokkaasta päästövähennyskeinosta erilaisissa rajoituksissa on kyse. Esimerkiksi lentomatkustaminen on vähentynyt merkittävästi ja Kiinan päästöt ovat laskeneet ennenäkemättömän nopeasti. On täysin järkeenkäypää, että kaikenlaisen aktiivisuuden vähentyessä myös päästöt laskevat. En tarkoita, että meidän pitäisi koronan jälkeenkin pysytellä kotona eikä mitään saisi tehdä. Päästövähennysten mahdollisuutta rajoitusten avulla ei sovi enää aliarvioida eikä jättää ulos todellisten keinojen valikoimasta.

Nyt on myös erittäin tärkeää, että jos koronan talousvaikutuksiin halutaan poliittisesti reagoida, se tehdään ekologisen jälleenrakennuksen periaatteiden mukaisesti. Elvytys, joka hakee kasvua mistä tahansa lähteestä, ei ole ekologisen kriisin aikakaudella hyväksyttävä keino. Sen sijaan uusiutuva energia ja energiainfrastruktuuri, julkinen liikenne, kasviperäisen ja hiiltä sitovan ruoantuotannon kehittäminen sekä lukuisat ekologiset innovaatiot kaipaavat kipeästi julkista rahoitusta.

Korona osoittaa, mikä on mahdollista, kun asia otetaan tarpeeksi vakavasti. Tämä luo uskoa siihen, että tuloksia myös ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa on mahdollista saada aikaan nopeasti, kun ryhdytään tosissaan toimeen.

2 vastausta artikkeliin “Korona osoittaa kykymme priorisoida”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.