Shoppailulle loppu

Black Friday on vastuuton ilmiö. Ehkä tiesittekin sen jo, mutta sanon silti: vain päivän kesätävällä tarjouskampanjalla meidät pyritään saamaan ostamaan nopeasti ja harkitsemattomasti sellaista, mitä emme tarvitse!  On ikävää, miten laajasti tähän amerikkalaiseen tuonti-ilmiöön on lähdetty mukaan. Autofirmat, koetatteko todella saada minut ostamaan heräteostosauton? Prisma, eikö teillä ole muutenkin jo Suomen suurin markkinaosuus melkein kaikesta, eikö se riitä? Ja Toys´R´Us, Black Friday lasten markkinoille, onko nyt eettistä? Koko homma on ilmastotietoisuutensa kanssa painivalle kansalle kuin juuri laihduttamisen aloittaneen kutsuminen lounaalle ”syö niin paljon kuin jaksat” -buffettiin.

Ylipäätään meidän on korkea aika kyseenalaistaa se ajatus, että shoppailu olisi jotenkin ok. Se, että vain lähdetään katselemaan, josko jotain löytyisi, on harraste jota kenenkään ei tulisi tehdä. Jos ei tiennyt tarvitsevansa jotakin ennen kuin näkin sen, ei varmasti ollut ostamassa tarpeeseen. Miksi siis mennä altistamaan itseään ehdoin tahdoin turhille houkutuksille?

Paljon on puhuttu uuden kauppakeskus Redin ongelmista Helsingissä. Vaikka tilanne toki on yrittäjille ikävä, on ilmiö ilmaston kannalta positiivinen. Kauppakeskukset on suunniteltu juuri siihen, että voi kierrellä ympäriinsä huvikseen ja koittaa löytää jotain ostettavaa. Ostokset – tehdään siitä harrastus! Kuinka hyvin tämä kikka onkaan jo vuosikymmeniä toiminut. Sen aika voisi kuitenkin nyt alkaa olla ohi.

Ehdottaisin, että lakataan käyttämästä koko sanaa shoppailu. Kuvataan ilmiötä ostoksilla käymisenä. Se sisältää edes mahdollisuuden siihen, että käy hakemassa ne ostokset, jotka on jo suunnitellut ostavansa. Ja toivotaan, että Black Friday menee penkin alle. Päästäisiin ilmiöstä eroon, ennen kuin siitä keksitään meille jokin shoppailun kaltainen anglismi.

Olen tänään kirjoittanut myös toisen blogin. Se on asekaupasta ja sen voi käydä lukemassa täältä. Mikäli kumpi tahansa näistä aiheista herättää ahdistusta sinussakin, suosittelen toki lähtökohtaisesti ottamaan julkisesti kantaa. Lisäksi voi kuitenkin auttaa lahjoittamalla esimerkiksi Pelastakaa lapset ry:n Parempi Black Friday -kampanjaan. Jemenissä tämäkin päivä todella on musta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.