Tänään on suuri ilmastopäivä – kiitoksia ja kannustusta

Kiitos te,  jotka olette tänään ilmastomarssilla!

Ajatus siitä, kannattaako yhdeksännen raskauskuun taitteessa kuitenkaan lähteä Helsinkiin marssimaan tuli esitetyksi ja vastaanotetuksi. Nyt kannustan satasella täältä Jyväskylästä kaikkia marssijoita! Marssista tulee varmasti näyttävä ja vaikuttava ja toivottavasti teillä on hauskaa. Te näytätte, mitä Suomen kansa haluaa – vaikuttavia ilmastotoimia ja nopeasti myös.

Kiitos erityisesti kaikki nuoret, jotka lähdette marssimaan!

Kirjoitin blogissani viime kuun alussa, että ”Nuorison on aika herätä.” Ilmastomarssi näyttää, että näin on – mukana järjestäjätahoina on Helsingin yliopiston ylioppilaskunta, Suoma Sámi Nuorat, nuorisoyhteistyön kattojärjestö Allianssi ja YK-nuoret. Oma ylioppilaskuntani JYY on myös lähdössä delegaatiolla marssille ja myös ylioppilaskuntien koko Suomen liitto SYL osallistuu. Varmasti minulta jää vaikka mitä tahoja vielä mainitsemattakin. Tämä lämmittää mieltäni aivan erityisen kovasti.

Nyt on agendan asettamisen aika. Ilmastomarssi, jonka takana on lukuisia ympäristöjärjestöjä ja niiden kattavaa tietämystä siitä, miten ilmastonmuutokseen tulisi reagoida, on asettanut tämän marssin tavoitteet 1,5 -asteen maailmaan Suomen osalta näin:

-Suomi irti fossiilisista 2035

-Suomessa ei kasvateta metsien hakkuita

-Suomessa ei avata yhtäkään uutta turvekenttää

-Suomen nettopäästöt alle nollan 2030 mennessä

-fossiilituet lopetetaan 2020 mennessä

Näihin tavoitteisiin on nyt poliittisten puolueiden pyrittävä ja asetettava omaa agendaansa ja keinojaan niiden mukaan kevään vaaleihin. Tähän liittyen on näkynyt ilahduttavia linjauksia. Siispä…

…kiitos vihreät ja vasemmistoliitto!

Vihreät on tavoittelemassa hiilineutraaliutta 2030 mennessä ja vasemmistoliitto hiilinettonegatiivisuutta 2030 -luvulla. Siis täsmälleen sitä, mitä marssilla haetaan. Tämä on hienoa sitoutumista ja minulla on hyvä luotto molempien puolueiden aitoon tahtotilaan asiassa.

…kiitos demarit!

Demarit on päättänyt, että ilmastonmuutos on mahdollista pysäyttää 1,5 -asteeseen. Antti Rinne on jo aiheeseen liittyen saanut kritiikkiä siitä, että hän on uskaltanut sanoa, että Suomen suunnitelmat metsähakkuiden lisäämisestä eivät sovi tähän kuvaan. Lisäksi hän on ilmoittanut SDP:n olevan valmis pyrkimään hiilineutraaliuteen 2035. Vaatii rohkeutta tiukentaa linjaa. On hienoa, että demarit ovat näin uskaltaneet nyt tehdä!

…kannustusta Kai Mykkänen!

Kirjoitit IPCC -raportista Uuden Suomen blogissasi painavin sanankääntein. Toivon, että et menetä toivoasi 1,5 -asteen suhteen vaan olet myös omilla politiikkatoimillasi valmis pyrkimään siihen täydestä sydämestäsi. Rohkeasti vain kohti fossiilisten ja erityisesti turpeen verottamista, lihan verottamista ja tehokasta liikenteen sähköistämistä ja sitten tiukat linjaukset ja puheen kääntäminen vuoteen 2030, ei vasta 2050-ihanneskenaarioon. Toivottavasti saat kokoomuksen ilmastolinjauksia näin kiristettyä vielä joulukuun puoluehallitukseen!

Ja sitten on yksi, joka yrittää tänä hienona päivänä varastaa shown

Timo Soini ottaa sellaisen kannan, joka hyvin sopii sinisille – marginaalisen ja epäsuositun. Suomalaiset eivät kannata ilmastotoimien jättämistä vapaaehtoisuuden varaan, kuten Soini ehdottaa. Voimme siis rauhassa olla provosoitumatta, vaikka kuinka provosoidaan. Sen sijaan voimme iloita siitä yhteisestä tahdosta,  joka nyt on heräämässä ja jonka avulla tarvittavat suuret muutokset voidaan saavuttaa.

One Reply to “Tänään on suuri ilmastopäivä – kiitoksia ja kannustusta”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.